Dreptul Sanatatii si Malpraxis Medical

Organizația Mondială a Sănătății a propus în 1946 următoarea definitie pentru sanatate: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Îngrijirea sănătății este știința sau practica dirijată, pentru diagnosticul, tratamentul și prevenția bolilor.

În statul modern îngrijirea sănătății este integrată în sistemul de sănătate administrat și reglementat de guverne; accesul cetățenilor la sistemul de sănătate, și deci la îngrijirea sănătății, variază de la o țară la alta. A stapani cel mai inalt nivel de sanatate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecarei fiinte, indiferent de rasa, religie, credinta politica, economica sau conditie sociala. (Constitutia Organizatiei Mondiale a Sanatatii) Dreptul la ‘cel mai inalt nivel de sanatate’ inseamna dreptul la sanatate si cuprinde serviciile de sanatate si conditiile esentiale pentru o sanatate buna precum apa curata, hrana adecvata, salubritate si adapost. Acest drept include accesul la servicii de sanatate de buna calitate si accesibile ca pret, precum si accesul la informatii referitoare la problemele de sanatate. La fel ca si in cazul celorlalte drepturi, lipsa discriminarii sta la baza dreptului la sanatate.

Dreptul la sanatate este mentionat in mai multe instrumente pentru drepturile omului, precum Articolul 12 al Acordului international asupra drepturilor economice, sociale si culturale ale omului, sau Articolul 24 al Conventiei drepturilor copilului. In Europa, avem Articolul 13 al Cartei sociale europene.

Este necesara o mai buna intelegere intre lumea medicala si cea judiciara, bazata pe incredere si cunoastere reciproca. Medicii trebuie sa fie mai bine informati asupra dreptului si magistratii trebuie sa dobandeasca o cunoastere mai aprofundata a problemelor de responsabilitate medicala.

Cat timp medicii nu vor constientiza ca magistratii doresc sa inteleaga medicina, sa cunoasca problemele lor, nu trebuie sa reproseze nimanui ca altii aleg solutiile in locul lor si ca aceste solutii le sunt uneori defavorabile. Intre aceste doua parti, intervin in mod fericit avocatii care se specializeaza in dreptul sanatatii.